Archive

Archive for the ‘Електроника’ Category

Още един успешен downgrade…

February 22nd, 2013 No comments

Не успях както по план (“през следващата седмица“) да се занимавам с тестовата конзола, но най на края и нейното време дойде :).

Запояването на 45-те кабелчета малко ме измъчи, поради факта, че не съобразих първо да ги маркирам, и после падна едно зверско просвирване 😀 … но и това мина, маркирани са и за напред няма да е толкова неприятно.

Конзолата вече е с инсталиран CFW Rogero 4.11 и когато има време ще се позанимавам с OtherOS и евентуално Linux…

И моят опит с RGH на Corona 4GB.

October 8th, 2012 No comments

Крайно време беше и аз да направя някоя 4-гигабайтова Corona нали 🙂

Понякога най-малките промени водят до най-големи затруднения.
Е, в случая промяната не е от най-малките, но успя да ми загуби почти един ден от работата. Става въпрос за прочитането на nand-а. Софтуера по никакъв начин не го засичаше. Оказа се, че nand-а не може да се прочете с абсолютно всеки SD четец, може аз да съм карък и точно с един от моите да не става, но е факт. Нямах успех с един CANYON, който е обикновен SD. С другия ми (hama) SD(HC/XC) всичко мина както трябва.

Метода със SD четец не е по-сложен от този с nand програматрора, даже е доста по-достъпен. И като имаме в предвид, че както проблем може да създаде самия четец, така и можем да имаме сериозни затруднения и заради кабелите между дъното на бокса и четеца. Желателно е те да са колкото се може по-къси. Ако са дълни започват да се получават грешки, nand-а не се разпознава както трябва, а това може да доведе до лоши последствия.

Read more…

Проблеми с XBOX360 – Trinity.

June 5th, 2012 No comments

През последните няколко дни се занимавам с една особенно упорита конзола. А именно XBOX 360 Slim (Trinity) с даш 13599.
Задачата да и монтирам и подкарам RGH модчип този път се оказа не толкова лесна. Използвам CPLD чипове Matrix Glitcher, и до сега проблеми с тях не съм имал.

Read more…

XBOX360 Reset Glitch Hack.

December 7th, 2011 3 comments

Докъто блога не работеше аз не съм скучал, и за да Ви уверя в това ще споделя и моя резултат от експериментите с новия Reset Glitch Hack.

За сега имах възможност да го изпробвам само с конзола Falcon, и чип Coolrunner.

Резултата можете да видите на видеото:

В 99% от случаите конзолата стартира както във видеото. Има и случаи обаче в които dashboard-а просто не се стартира (както казах може би 1%), но смятам, че това не е кой знае каква болка 😉

Следващата конзола с която ще експериментирам е Jasper, а чипа Matrix Glitcher 😉

UPDATE 27.12.2011: Приключих и с Jasper-а 🙂 В началото ми направи малко проблеми, glitch-ваше се когато си иска, но след повторно флашване на nand-а, и записване на XeLL, всичко е както трябва.
В повечето случай boot-ва до 15 секунди, а в най-лошия до минута.

XBOX360 безжичен приемник, от повреден кашон, на PC.

July 5th, 2011 No comments

Тук ще Ви обясня как по-пълноценно да използвате стария си повреден XBOX360, като пригодите приемника му за работа с PC. По този начин ще можете да синхронизирате до 4 контролера, и да ги използвате на компютъра си.

Като цяло устройството ще върши същата работа като това което предлагат Microsoft.

RF модула на XBOX360 конзолата, и комерсиалния Microsoft Xbox 360™ Wireless Gaming Receiver for Windows® хардуерно почти не се различават. Основната разлика е липсата на бутон за стартиране на синхрозизация на RF модула (стартира се от конзолата) – проблема е решен с помощта на микроконтролер. А другата по-незначителна е променените хардуерни ID-та на устройствата, идеята на което е затрудняване при намиране на драйвъри за RF модула – и това е решено като ръчно ги променим в официалния драйвър 🙂

Read more…

LCD дисплей за паралелен (LPT) порт.

March 11th, 2011 No comments

В следващите редове ще Ви обясня как да си изработите помощен дисплей работещ на паралелен (LPT или принтерски) порт.
Основната цел на дисплея при мен е динамично показване на данни от MikroTik рутера ми, но са възможни и други приложения с различни PC програми. Например показване на текуща песен в Winamp, натовареност на системата и др. 😉

Read more…

Програмиране на PS3 HEN Device с MCHP Bootloader.

December 20th, 2010 No comments

Поради проблем със съвместимостта между HID Bootloader-а и софтуера за Downgrade се наложи да го подменя с MCHP Bootloader. А заедно с подмяната трябва и да обясня как се работи с него 😉

Тъй като прекалено често взех да споменавам думата ‘устройство’ (като имам в предвид PS3 Jailbreak/Downgrade устройството), да му казвам ‘флашка’ никак не е правилно, а предполагам това няма да е единственото устройство за което ще става дума в този блог, реших да ‘кръстя’ устройството си за Jailbreak/Downgrade на PS3 с името PS3 HEN Device.
HEN идва от Homebrew Enabler, защото все пак това е и основната му цел 😉

Read more…

Устройство за jailbreak на Playstation 3.

September 27th, 2010 35 comments

След като направих нужните тестове, спокойно мога малко да пообясня какво представлява устройството с което се jailbreak-ва Playstation 3 конзолата, или така наречената “флашка“, и как можете да си го направите сами. Ако имате нужните познания разбира се 😉

Тайната се крие в микроконтролер, който е програмиран да работи на USB порт имитирайки специфичен USB Hub.

Могат да се използват доста видове микроконтролери, като едни от първи влезли в употреба с отворен код са Atmel серия AT90USB, но поради нужда от по-масов и по-евтин контролер, не след дълго кода се портва и за PIC чипове.

За моите експерименти съм използвал контролер PIC18F2550 на Microchip, а като еквивалент може да се използва и PIC18F2455, PIC18F4455, PIC18F4550, PIC18F2553.

В момента тези контролери почти не се намират в България, но в чужбина има достатъчно, и спокойно можете да си поръчате от eBay.

За изработката разбира се ще трябва да имате поне минимални познания по електроника и да можете да раборите с поялник 😉

Read more…

Елементарен JDM сериен програматор за PIC микроконтролери.

September 27th, 2010 24 comments

Ще Ви покажа как да си направите един доста популярен, функционален и лесен за изработка програматор, с който ще можете да програмирате различни контролери на фирмата Microchip.

С помощта на този програматор програмирах чипа за jailbreak на Playstation 3.

Read more…

Тестове за jailbreak на PS3 с PIC микроконтролер.

September 20th, 2010 No comments

Тъй като в България почти не се намират на склад чиповете, които ми трябват, се наложи да ги поръчам от eBay. И докъто ги чакам да дойдат, ще мина поне да си накупя останалите нужни елементи и консумативи за изработка на “флашката“.

Днес ще направя схемата, за да мога когато пристигнат PIC-овете да съм готов и само да ги програмирам и тествам на конзолата 🙂

EDIT: Тестовете са успешни 🙂

Имах доста проблеми с програмирането на чипа (дълга история със смотан програматор на sirius-pcb), но в крайна сметка си направих “домашен” и го програмирах без проблем.

Ще се постарая в следващите дни при първото свободно време да опиша процедурата 😉