Home > XBOX 360 > XBOX 360 с 3RLOD отново към живота.

XBOX 360 с 3RLOD отново към живота.

January 29th, 2012 Leave a comment Go to comments

Попадна ми стара XBOX360 конзола с три червени светлини и secondary error code 0110.
Конзолата не е хаквана и не знам дали е използвана в Live. Правени са опити за ремонт (некадърно изпълнен X-Clamp fix), но не знам дали е работила след него, при мен дойде неработеща. И тъй като нямам втора конзола, която да използвам в XBOX Live, тази би свършила много добра работа 🙂

Най-честия проблем с тази грешка е в BGA монтажа на видео чипа. При прекомерно загряване, в следствие употребявания при производството калай без съдържание на олово, в спойките под процесора се получават микро пукнатини, които нарушават контакта между платката и процесора и пречат на нормалната работа на конзолата.

Начина за бърз но не траен ремонт е повторно прегряване на чипа. По този начин метала се разширява, осъществява контакт и конзолата стартира … до следващото и загряване. При този метод конзолата не издържа повече от няколко ‘ремонта’.

По-дълготраен метод е така наречения reflow. Той представлява загряване на чипа (с добавяне на обилно количество течен флюс) до разтопяване на калая под чипа (обикновено 300-350°C). Така контакта между платката и чипа се възстановява и конзолата отново работи. Но пак няма гаранция колко време ще издържи, понеже калая с който е запоен чипа си остава същия, и след време пак се появяват пукнатините.

Най-сигурен ремонт остава reball. Това е сваляне на чипа, почистване на стария калай от процесора и платката и запояване на чипа с нови  съчми.

Моя първи опит съответно е прегряване на GPU процесора. Което в същност накара конзолата да стартира успешно 🙂 Започвам експерименти 🙂

Като начало ще пробвам с много добро охлаждане на процесорите. Практически изобщо да не загряват.

Но тъй като нямам 203W захранване (другата ми конзола е с 175W) се наложи първо да напрая някакво захранване с което да експериментирам.

След няколко часа работа, от едно 400W ATX захранване се роди това:

Което в същност ще върши и много друга полезна работа 🙂

Подобрих охлаждането на конзолата като на мястото на радиатора на видеото поставих радиатор от процесор на друга (вече без шанс за ремонт) XBOX 360 конзола, както и допълнителни вентилатори и на двата радиатора.

Не разполагах с оригиналните X скоби, за това радиаторите са монтирани с M5 винтове и внимателно подбрани дистанционни шайби за оптимално притискане към процесорите. (виж галерията по-долу)

По този начин радиатора на видеото е доста по-студен от този на процесора.

Така конзолата работи вече една седмица, както в XBOX Live, така и с игри.

Извод: Изключително важно е след който и да е от изброените по-горе ремонти да се погрижите за по-ефективното охлаждане на конзолата.

В следващите дни ще се опитам да измеря температурата на радиаторите при работа в dashboard и game режим.

UPDATE 14.02.2012: Ето и измерванията които успях да направя. Това са температури при основата на радиаторите, като рам паметите все още са без радиатори.

При отчетена температура на въздуха 23ºC

В Dashboard: GPU 34ºC, CPU 45ºC, RAM 52ºC

При gameplay (Vigilante 8 Arcade): GPU 37ºC, CPU 47ºC, RAM 61ºC

Ето малко снимков материал за да се запознаете по от близо:

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.